Invisible Friends

yang exam SAYA , bukan CIKGU .

salam .

oke , kite tak senang duduk skangg neh . kenapa ? ianya pasal sekolah . ekceli , lebih tepat lagik ianya tentang MASA DEPAN kite . betul-2 tengah pening kepala n stress . bukan kite ad masalah disiplin lhaa . ayoyo . ahaks . hmm , sebenarnye , masalah aliran yang kite nak . kan kite dah masuk form 4 . so , form 4 neh lhaa bermulenye masa depan kite . dah banyak kali dah kan kite cakap yang kite nak jadik AKAUNTAN . dah berbuih-2 mulut neh . then , aliran yang sepatutnye kite amek PRINSIP AKAUN . bukan SAINS macam yang kite dapat .

yess , memangg betul kalau amek aliran sains , masa depan cerahh n terjamin . tapi masalah nye skang neh , kite TAK MINAT SAINS . dari dulu lagik tahu tak . ntah kenapa sains neh macam tak sebati je dalam diri kite . yang sains lower secondary neh p0n kite dapat B je , tapi alhamdulillah dapat A mase PMR , apatah lagi yang sains tulen . i rather like to mengira-2 n sejak dari form 1 kalau tak silap kite , ambition kite nak jadik akauntan . lain orangg , lain minat nye . so , kenapa nak sekat , nak halang cita-2 kite ? amek aliran prinsip akaun bukan nye tak cerah masa depan , tak terjamin masa depan .

memang kite tengah bengang skang neh . kite tak suke kalau orang pakse-2 kite . minat nie macam cinta jugak . tak bolehh dipaksa . eh , TERkeluar pulak pasal cinta . ngeh ngeh ngeh . hmm , SERIOUSLY , kite tak minat sains . tolongg lhaa . kite merayu sangat-2 . jangan paksa kite untuk masuk kelas sains . kite takut result kite buruk , hancur , disebabkan DIPAKSA amek aliran sains yang sememangnye mencabar . yess ! kite takut n gerun kalau dengar subjek FIZIK , KIMIA n BIOLOGI . sebetul-2nye , minat tuh tak de dalam diri kite . kalau minat tuh ad , lain pulak kan .

bler kite pegi merayu-rayu dengan penyelaras form 4 sekolah kite tadik , dy cakap try duduk dulu untuk sebulan dua . n dy akan tengok result TOV . haihh . i dont think it is a good step . oke , kalau kite try belajar sains tulen , n memang sememang memangnye kite tak boleh ikot , then kite dapat masuk kelas aliran prinsip akaun , kite takut tak boleh kejar subjek PA tuh pulak . orang lain dah terbang jauh-2 , kite baru nak start belajar ? bukan ke name MENYUSAHKAN DIRI tuh . n yang susahnye KITE ! hmm , kite betul-2 tak paham tahu tak .

perasaan marah n tak puas hati tuh still ad lagik . as usual , kalau nak release kan tension kite , kite akan menangis . paling teruk hari neh , kite nangis depan ma n abah kite . dah tak boleh tahan lagik dah . sebak sangat . lepas satu , satu , masalah yang datang . bukan kite nak bersungut , NO . tapi , neh pasal MASA DEPAN kite . tersilap langkah je , kompem gelap my future . ce korangg tanye sape-2 , ad tak yang nak GAGAL dalam hidup dorangg ? ad tak ? tak de kan ?

so , in a nutshell , yang nak amek exam SPM tuh kite , bukan cikgu . kite bukan berniat nak kurang ajar dengan cikgu , tapi tolongg paham perasaan kite cikgu . cikgu jugak yang cakap kan , tingkatan 4 neh lhaa bermula nye perjuangan kite yang sebenar-2 nye . kite tanak MENYESAL di kemudian hari . n kite yakin aliran PA neh , kite bolehh ikot . sebab kite minat sangat-2 . one more thing , DON'T BE SELFISH PLEASE ! that's all luahan hati kite . oke , baii .

PLEASE UNDERSTAND ME !


p/s : please pray for me guys . so hard for me to go through this problem . :'(


10 comments:

Syerah said...

tieyah , minat tu boleh dipupuk ! jangan rase terbeban nanti akan menyusahkan kita .. terseksa sampai tak boleh blajar lagi la terok . so , baik tieyah bawak bersabar , tenangkan fikiran then , ajak bincang ngan mak ayah .. tu yang penting ! syerah tak nak tieyah GAGAL ! ingat , peluang ni hanya ada sekali je dalam hidup jadi pilihlah yang sebaik baiknya ...

tieya_azmi said...

@Syerah
yess , i know minat boleh dipupuk . tapi , sejak dari sekolah rendah lagik tieyah tak suke sains . dah try nak minat sains neh , tapi , ntah lhaa . macam tak sebati je ngan diri tieyah neh . btw , tenks for your advice dear . i really appreciate it . THANK YOU !

Alia Natasha said...

Kak Tieyah , pasal benda ni . Alia nak kasi tau pun , Alia takut salah , ye ah alia kecil comel lagi xD Kalau dah cikgu taknak kasi jugakk ! Kak Tieya Pindah sekolah kalau cikgu taknak kasi kak tieya kelas Pa . as kak tieya cakap , yang nak amik exam kak tieya bukan cikgu . dan , kalau nak lagi power, guna ayat kak tieya tulis ni, as conversation dengan cikgu .kalau cikgu taknak aksi dan kak tieya tak nak pindah sekolah , sabar dan pupuk la minat sn ;)

All the best Kak Tieya

Syerah said...

@tieya_azmi
sama sama , tieyah ! jangan putus asa .. u have potential to success ! :D

tieya_azmi said...

@Alia Natasha
okee . tenkss dear . akak akan pk kan . once again . THANK YOU ! akak hargai nasihat alia omey otey neh . :)

tieya_azmi said...

@Syerah
please pray the best for me . :)

Syerah said...

@tieya_azmi
InsyaAllah .. u're my friends of course I care bout u ! ;)

Aizat Hafiz said...

aliran sains menengah rendah and atas laen...aliran menengah atas nie specific ckt...wlaupun specific(bunyi nyer susah) tpi,ia lebih mudah lau dpikir btol..lau nk senang..ambik LK,jgn ambik BIoLogy..Bio ler yg susah bnyak dlm sains nie,Fizik 2 xde ler susah sgt..chemistry nie,dy hmpir persis ngn sains menengah rendah...so,ingat2 blik ler..gtuh jew...jgn r tkut..relax,and focus ape yg cgu aja..Insyaallah brjaya..2 taon jew kene sabar...

Aizat Hafiz said...

try daa bez 4 ur future...Cgu hnya mmbantu utk Tieya mndapat masa depan yg cerah..dy aja kita,dy tau kmampuan kita...jaga trlalu mengikut naluri hati..fikir positive..semua org mndoakn tieya...be daa bez of daa bez..

tieya_azmi said...

@Aizat Hafiz
hmm , orang betul-2 tengah pening skang neh . btw , tenks for your advice bro . :)